Over duiken in Indonesië
Indonesië is een epicentrum van biodiversiteit en herbergt een grotere variëteit aan zeeleven dan waar ook ter wereld. De Zuid-Chinese Zee, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan komen hier samen, op ‘s werelds grootste archipel van meer dan 18.000 eilanden, en resulteren in spectaculair duiken. Voor de 54.000 km lange kustlijn van Indonesië gedijen meer dan 600 koralen en 3000 vissoorten. Ontdek de verscheidenheid en het unieke karakter van de onderwaterwereld tijdens het duiken in Indonesië.
Duiken in Indonesië kan zelfs de meest veeleisende duiker tevreden stellen. Indonesië heeft honderden prachtige duiklocaties die geschikt zijn voor duikers van alle niveaus. Terwijl plaatsen als Bali, Komodo, Java en Sumatra jungles en tijgers en landavonturen in herinnering brengen, is de onderwaterwereld hier gewoon een klasse apart. Bali, een van de populairste plaatsen om te leren duiken, is ook een hotspot voor ontmoetingen met reuzenzonnevissen en beschikt over adembenemende drop-offs. Ten oosten van Bali ligt Komodo, waar voedselrijke stromingen een levendig ecosysteem en UNESCO Werelderfgoed voeden.
Sumatra is vooral bekend om zijn tijgers en orang-oetans, maar het duiken is er ook spectaculair. De beste duikstekken zijn te vinden voor de noordwestkust in de beschutting van eilanden als Pulau Weh. De diepe wateren zijn de thuisbasis van een overvloedig onderwaterleven, variërend van reusachtige pelagics tot prachtige macro-wezens. Er zijn ook een paar regio’s die bijzonder populair zijn bij duikers, waaronder Noord Sulawesi (bekend om zijn Bunaken Marine Park, Sangihe Eilanden, Bangka Straat en Lembeh Straat), Zuid Sulawesi, Komodo, Lombok en de Gili Eilanden (Gili Meno, Gili Trawangan, Gili Air). In totaal biedt Noord Sulawesi meer dan 150 duikstekken en is geschikt voor alle niveaus van ervaring. Het wordt beschouwd als een van ‘s werelds top duikbestemmingen. Het Bunaken Marine Park beslaat een totale oppervlakte van 89.065 hectare en beschikt over helder water, steile wanden en koraaltuinen van wereldklasse die gemakkelijk toegankelijk zijn voor zowel snorkelaars als duikers.
Het eiland Komodo ligt direct ten zuiden van Sulawesi, tussen de buureilanden Sumbawa en Flores. Komodo National Park is legendarisch om zijn draken, ‘s werelds grootste levende hagedis. Maar het is de oceaan die duikers van over de hele wereld aantrekt. Voor de kust van Lombok liggen de drie Gili eilanden – Trawangan, Meno en Air. Deze kleine, ongedwongen eilanden zijn ware juweeltjes met witte zandstranden en uitstekende snorkel- en duikmogelijkheden. Duikers hebben een ruime keuze tussen drift-, diep-, rif-, nacht-, fotografie-, wrak- en muckduiken. Enkele van de meest populaire duikstekken in dit land zijn Cape Kri, Cross Wreck, Boo Window, USAT Liberty Wreck, Sachiko’s Point, Lighthouse.
Wanneer naar Indonesië te gaan
Het klimaat van Indonesië is bijna geheel tropisch. Het warme water, dat 81% van Indonesië’s oppervlakte beslaat, zorgt ervoor dat de temperaturen aan land vrij constant blijven, met een gemiddelde temperatuur van 28C/82F in de kustvlaktes en 26C/78F in het binnenland en de berggebieden. Het is mogelijk om het hele jaar door in Indonesië te duiken, maar de beste tijd om Indonesië te bezoeken is van mei tot september, wanneer de watertemperatuur tussen 27-30C/80-86F blijft. De belangrijkste variabele van het Indonesische klimaat is niet de temperatuur of de luchtdruk, maar de regenval. De relatieve vochtigheid in het gebied varieert tussen 70 en 90%. De wind is gematigd en over het algemeen voorspelbaar, met moessons die gewoonlijk uit het zuiden en oosten waaien in de maanden juni tot september en uit het noordwesten in de maanden december tot maart.
Wat is er te zien?
Schildpadden, zeldzame reusachtige Mola Mola, octopis, congeralen, kleine kwallen, stekende hydroïden, zeepaardjes, schorpioenvissen, bultkop papegaaivissen, reuze trevallies, barracuda’s, koraalduivels, evenals grote pelagische soorten zoals mantaroggen, adelaarsroggen, tonijn, snappers, makrelen, walvishaaien, hamerhaaien verrukken de bezoekers.