Hou je van duiken met schildpadden? Kun je de verschillende soorten schildpadden herkennen?

Duiken Indonesie
Alles, Blog Indonesie, Centraal Indonesie, Duiken Indonesie, Duiken vakantie, Duikplaatsen, Oost Indonesie, West Indonesie

Zeeschildpadden behoren tot de meest geliefde zeedieren. Dit is zowel te danken aan hun gracieuze bewegingen, schattige uiterlijk en persoonlijkheid als aan hun afnemende aantallen en hun behoefte aan bescherming door de mens als je je kansen op duiken met schildpadden wilt vergroten.

Er zijn verschillende soorten schildpadden over de hele wereld. In Thailand, Maleisië, de Malediven, Indonesië en Fiji is de kans het grootst dat je Groene Schildpadden, Hawksbills, Olive Ridleys en Leatherbacks ziet.

Op sommige duiklocaties kunt u 2 of meer van deze verschillende soorten tegenkomen, dus het loont de moeite om een beetje te weten hoe ze van elkaar verschillen. De volgende keer dat je aan het varen bent en de elegante zwembewegingen van een van deze majestueuze wezens ziet, zal een beetje kennis de ontmoeting des te specialer maken.

De grootte verschilt per soort, Olive Ridleys zijn de kleinste met een lengte van ongeveer 60 cm en een gewicht van ongeveer 45 kg wanneer ze volwassen zijn. Leatherbacks daarentegen kunnen tot 1,9 m lang worden en wegen maar liefst 916 kg!

Zeeschildpadden zijn onmiddellijk herkenbaar aan hun grote, gestroomlijnde schild en (in tegenstelling tot hun neven op het land) aan hun niet-intrekbare kop en ledematen. De voorflippers worden hoofdzakelijk gebruikt om zich door het water voort te bewegen, terwijl de achterflippers fungeren als stabiliserende roeren.

Afhankelijk van de soort zijn ze olijfgroen, geel, groenbruin of zwart gekleurd. Interessant is dat groene schildpadden zo genoemd worden vanwege de kleur van hun lichaamsvet en niet vanwege hun uiterlijke kenmerken.

Dus hoe kan je ze uit elkaar houden? Er zijn talrijke verschillen tussen de soorten, maar laten we bij wijze van inleiding eens kijken naar één manier om te bepalen welke soort het is.

Groene waterschildpadden zijn gemakkelijk te onderscheiden van de andere omdat ze maar één paar pre-frontale schubben hebben (schubben voor de ogen), in plaats van twee paar zoals de andere familieleden hebben.

De Olive Ridleys zijn olijfkleurig en hebben 2 paar voorhoofdsschubben en een standaard mondvorm.

Een Hawksbill heeft een smalle kop met kaken die in een scherpe hoek samenkomen en met een bovenkaak die uitsteekt en lichtjes naar beneden buigt, zoals de snavel van een havik, grappig genoeg.

De lederschildpad is vrij gemakkelijk te herkennen, hetzij door zijn enorme omvang, hetzij door de opvallende overlangse ribbels van kraakbeen die over de lengte van zijn schild lopen.

Hopelijk kunt u de volgende keer dat u een schildpad ziet, uw duikvrienden verrassen met een nauwkeurige identificatie!

Gavin Macaulay is Marketing Director van Dive The World, dat als doel heeft duikers te helpen bij het vinden van de perfecte duikvakantie in enkele van ‘s werelds meest opwindende duikbestemmingen. Hij geeft meningen en advies over duikgerelateerde onderwerpen gebaseerd op zijn eigen ervaringen.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *