Duiken in de Wakatobi – Hoe er te komen – Duiken Indonesië

Duiken Indonesie
Alles, Blog Indonesie, Centraal Indonesie, Duiken Indonesie, Duiken vakantie, Duikplaatsen, Oost Indonesie, West Indonesie

De Wakatobi is een afgelegen archipel gelegen in het centrum van de Koraaldriehoek in Zuidoost Sulawesi, Indonesië. Het is de thuisbasis van Indonesië’s tweede grootste Marine National Park, met 12.500 vierkante kilometer beschermde en ongerepte koraalriffen, witte zandstranden en afgelegen traditionele dorpen. Als zodanig is de Wakatobi een geweldige bestemming voor duikliefhebbers van over de hele wereld. Het wordt steeds populairder bij recreatieve duikers, onderwaterfotografen, mariene biologen en backpackers.

Tot voor kort was de Wakatobi moeilijk te bereiken door zijn afgelegen ligging, maar dat is nu aan het veranderen met de introductie van een luchthaven op Wanci Island. Er zijn nu dagelijks Express Air vluchten (behalve op maandag) naar dit vliegveld. Bezoekers van Wakatobi kunnen ‘s morgens vroeg vluchten nemen vanuit Jakarta of Surabaya en overstappen in Makassar. Vanuit Makassar kunt u een klein 32-persoons vliegtuigje nemen naar Wanci, via Bau-Bau. Duikers moeten zich ervan bewust zijn dat de toegestane bagage op deze vluchten slechts 10 kilo is, dus pak weinig bagage in en overweeg uw duikuitrusting te huren bij uw duikoperator in de Wakatobi. U kunt betalen voor overtollige bagage, maar deze wordt vaak vertraagd als de vlucht al overvol is.

Bij aankomst in Wanci moet u per boot aan het volgende deel van uw reis beginnen. De meeste duikers blijven niet lang op Wanci Island, omdat de beste duikplekken van Wakatobi te vinden zijn rond Hoga Island en Tomia Island. Vanaf de luchthaven springt u in een taxi en vaart u naar ‘Pelabuhan Mola’. Van hieruit kunt u een van de dagelijkse openbare speedboten naar Hoga of Tomia nemen. Het is aan te raden om er zo snel mogelijk te zijn. Vluchten komen meestal rond 10.30 uur aan in Wanci, dus ga zodra u uit het vliegtuig stapt naar ‘Pelabuhan Mola’ om er zeker van te zijn dat u uw boot niet mist. Als dat wel het geval is, kunt u gemakkelijk een kleine Bajo boot charteren naar Hoga.

De boten van Hoga vertrekken tussen 9 en 12 uur, dus het is vaak mogelijk om er een te halen. Tomia boten vertrekken over het algemeen tussen 9 en 10 uur, dus als u van plan bent Tomia te bezoeken is het vaak noodzakelijk om eerst in Wanci te overnachten. Als je met een groep van 4 of meer duikers reist, kun je vooraf een gecharterde pick-up regelen met je duikoperator in Tomia. Het is moeilijk om een boot te charteren van Wanci naar Tomia zonder dit van te voren te regelen, aangezien het een vrij lange reis is en er een grote boot nodig is.

Voor de onverschrokken reizigers met voldoende tijd zijn er andere manieren om naar de Wakatobi te gaan. U kunt bijvoorbeeld een PELNI-boot nemen van Makassar naar Bau-Bau, of u kunt van Makassar naar Bau-Bau vliegen met Lion Air of Express Air. Vanuit Bau-Bau vertrekt elke avond om 21.00 uur een boot naar Wanci. Hij komt in Wanci aan om ongeveer 6 uur ‘s morgens, zodat u ruim op tijd bent om een van de openbare boten naar Hoga of Tomia te nemen.

Samenvattend zijn er vele manieren om de Wakatobi te bereiken, en de toegangspoort is via Wanci. Verreweg de gemakkelijkste manier is vliegen, maar de nachtboot vanuit Bau-Bau is ook een goed alternatief, vooral als u van plan bent vooraf een paar dagen in Bau-Bau te gaan duiken. Eenmaal aangekomen in Wanci kunt u per openbare speedboot naar de top duikbestemmingen Hoga eiland en Tomia eiland.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *