Scuba Duiken in Noord Sulawesi – De natuurlijke wonderen van Bunaken en Lembeh Strait

Duiken Indonesie
Alles, Blog Indonesie, Centraal Indonesie, Duiken Indonesie, Duiken vakantie, Duikplaatsen, Hotels Indonesie, Oost Indonesie, West Indonesie

Vol natuurlijke wonderen en met een bijna ongeëvenaard niveau van mariene biodiversiteit, is Noord Sulawesi de laatste jaren uitgegroeid tot een van ‘s werelds belangrijkste bestemmingen voor ecotoerisme en avontuurlijke reizen. Vandaag de dag reizen grote aantallen duikers naar dit afgelegen deel van Indonesië, om enkele van de mooiste duiklocaties van heel Zuidoost-Azië te bezoeken.

Het duiken in Noord-Sulwesi concentreert zich op twee hoofdgebieden, het Bunaken National Marine Park en de beroemde muck-duik hoofdstad van Lembeh Strait. Er zijn andere bestemmingen waar goed kan worden gedoken in Noord-Sulwesi, waaronder de duikstekken op Sangihe Island en Pulau Bangka, maar het zijn de duikstekken in Bunaken en Lembeh die hier jaar na jaar grote aantallen duikers naartoe trekken.

Het Bunaken National Marine Park werd in 1991 opgericht en de diepe wateren van het park bieden een van de grootste niveaus van mariene biodiversiteit die waar ook ter wereld te vinden is. De wateren van Bunaken zijn de thuisbasis van meer dan 70% van alle vissoorten die in de Indo-westelijke Stille Oceaan te vinden zijn en bieden een ongelooflijk scala aan koraal en zeeleven.

Het duiken in Bunaken wordt voornamelijk gekenmerkt door de ontzagwekkende verticale wanden die het eiland bijna omringen. Langs deze wanden, een scala aan scheuren, grotten en spleten zijn de thuisbasis van een breed scala aan visleven zowel overdag als ‘s nachts. Duikplekken als Fukui Point en Black Rock bieden duikers toegang tot prachtige koralen en een verbluffende reeks kleinere zeedieren.

Lembeh Strait wordt algemeen erkend als de ‘muck diving’ hoofdstad van de wereld, en biedt wat alleen maar kan worden omschreven als een werkelijk unieke ervaring in het duiken. Het duiken zelf wordt bepaald door de zwarte zandbodem van de oceaan in de regio, die de thuisbasis is van een brede selectie van critters en kleiner onderwaterleven. Om deze reden kiezen onderwaterfotografen er vaak voor de langere reis naar Lembeh Strait te maken, om enkele van de beste mogelijkheden voor macrofotografie onder water in Zuidoost-Azië te bekijken. Octopussen, vliegende gunnards, kikkervissen en dwerg koraalduivels zijn allemaal te vinden op de talloze duikstekken in de Lembeh Strait.

Duiken in Noord-Sulwesi is het hele jaar door mogelijk, maar de beste omstandigheden zijn van eind maart tot november. Van januari tot maart zijn er in de hele regio zware regens en sterke winden, waardoor de omstandigheden voor het duiken ongunstig zijn.

Zonder twijfel is het duiken in Noord-Sulawesi van de hoogste standaard, en de regio rechtvaardigt volledig haar claim als een van Zuidoost-Azië’s toonaangevende duikbestemmingen. De schitterende duikstekken van Bunaken en Lembeh zorgen er ongetwijfeld voor dat de langere reistijd om hier te komen de moeite waard is, en dat je alleen nog maar hoeft te denken aan wanneer je weer terug kunt komen!

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *