Duiken op Bali: Een stukje paradijs boven en onder de oppervlakte

Duiken Indonesie
Alles, Blog Indonesie, Centraal Indonesie, Duiken Indonesie, Duiken vakantie, Duikplaatsen, Oost Indonesie, West Indonesie

Bali staat vooral bekend als een exotische vakantiebestemming met prachtige stranden, een interessante cultuur en een schitterende natuur. Het is gemakkelijk te bereiken en is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Als duikbestemming wordt het echter nog vaak over het hoofd gezien. Een echte coole duiklocatie moet immers afgelegen zijn, nietwaar.

Een van de rijkste koraalriffen ter wereld

Al jaren gaan wij voor onze duikvakanties naar Indonesië; Sulawesi, Kalimantan (Indonesisch Borneo), noem maar op. Het onderwaterleven en de riffen van Indonesië behoren tot de rijkste ter wereld en zijn heel betaalbaar als je er eenmaal bent. Ongeveer 6 jaar geleden besloten we om de sprong te wagen en ook Bali te proberen. Een beslissing waar we nooit spijt van hebben gehad. De combinatie van de diversiteit onder water en de interessante cultuur boven water, maken dit tot een topbestemming. Nu, vele vakanties en duiken later, hebben we hier zelfs ons eigen duikcentrum.

Maar wat maakt Bali nu zo bijzonder. Onlangs las ik in een Nederlands boek van het WWF dat de koraaldriehoek begint bij Bali. “De Koraaldriehoek is de absolute top van alle koraalriffen in de wereld. Nergens ter wereld is de diversiteit groter dan in dit relatief onbekende gebied tussen Bali, de Filippijnen en de Salomonseilanden.” Een uitspraak waar ik het alleen maar mee eens kan zijn, want Bali heeft voor elk type duiker wel iets te bieden. Voor de beginnende duiker en de meer avontuurlijke duiker, de duiker die graag naar het kleine onderwaterleven kijkt en de duiker die van het grote spul geniet.

Duiken met Manta Rays: een adembenemende ervaring

Een van de hoogtepunten van het duiken op Bali is zonder twijfel een duiklocatie genaamd Manta Point. Manta Point ligt in de buurt van Nusa Penida – een eiland vlak voor de kust van Bali met een rijkdom aan duikspots. Tijdens deze duik zweef je gewoon in het water op ongeveer 5 meter diepte. Rondzwemmen is niet nodig, want alle actie vindt plaats rond één grote rots. Het varieert per keer, maar je kunt hier groepen van 8-10 mantaroggen tegenkomen. De rots fungeert als een schoonmaakstation en de manta’s cirkelen rond dit gebied, vaak in prachtige formaties. Een adembenemende ervaring. Soms komen de manta’s zo dichtbij dat je ze zou kunnen aanraken.

Mijn meest indrukwekkende duik hier, vond ongeveer een jaar geleden plaats. Na geruime tijd de manta’s te hebben bewonderd, samen met mijn man en een andere duiker, besloten we dat het tijd was om te stoppen. Tegen die tijd waren wij de enige overgebleven duikers. Toen we terugzwommen naar de boot, weg van de rots, werden we gevolgd door een groep van 7 mantaroggen. In formatie cirkelden ze rond ons drieën op een afstand van minder dan een meter. Het voelde als een soort afscheid. Het benam me de adem en voor mij persoonlijk was het een van mijn beste duiken ooit. En Manta Point is slechts een van de vele duikstekken op Bali. Er zijn meer dan 100 duikplekken, dus je zult je nooit vervelen.

Een ideale combinatie van duiken, cultuur en strand

Omdat Bali niet alleen een prachtig onderwaterleven biedt, maar ook cultuur, prachtige natuur en stranden, is het een ideale vakantiebestemming voor iedereen die meer wil doen dan alleen duiken. Stellen die niet allebei duiken kunnen zich hier prima vermaken. Of als je alleen een paar duiken wilt doen en lekker op het strand wilt relaxen, dan is Bali de perfecte locatie voor jou. Dus mijn advies aan alle duikers: laat Bali niet links liggen bij het plannen van je volgende duikvakantie, want dan mis je een van de top duikbestemmingen in de wereld.

 

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *