Liveaboard duiken is avontuurlijk duiken

Alles, Blog Indonesie, Duiken Indonesie, Duiken vakantie

Al sinds ik een kind was, heb ik ervan genoten om op boten te zijn. Mijn allereerste lange reis per schip was van Travemuende naar Trelleborg, en ik was 8 jaar oud. Met die reis begon een levenslange liefdesaffaire met de zee. Ik droomde er al een hele tijd van om radiotelegrafist op een schip te worden. Elke reis een avontuur, nieuwe plaatsen om te verkennen, varen onder een fluwelen nachthemel met sterren zo helder en zo dichtbij dat je denkt dat je ze kunt aanraken.

Nou, niet alle dromen worden werkelijkheid. In plaats daarvan werd ik reisagent en scubaduiker, en omdat mijn hobby mijn werk is (of is het andersom – ik ben er nooit helemaal zeker van), heb ik mijn deel aan verkenningen kunnen doen, en ook kunnen duiken vanaf enkele van de beste liveaboard boten in Indonesië, Australië, en Papoea Nieuw Guinea.

Mijn eerste “liveaboard” was tijdens mijn PADI Open Water cursus. Twee nachten aan boord van de ‘Scubapro’ vanuit Cairns. Zittend op het open dek in het donker, kletsend met nieuwe vrienden, het Zuiderkruis bewonderend, kijkend naar vallende sterren die hun reis door de nachtelijke hemel maken, van het onbekende in het onbekende – absoluut heerlijk!

Sinds die eerste liveaboard ervaring ben ik op veel verschillende liveaboards geweest, in veel verschillende delen van de wereld. De kwaliteit van de boten verschilde, maar één ding dat al deze trips gemeen hadden was het gevoel van avontuur, de anticipatie van de ongelooflijke duiken op de dagen (en nachten) die voor me lagen.

Omdat ik een ochtendmens ben, hou ik absoluut van duiken in de vroege ochtend. De onderwaterwereld lijkt nog mysterieuzer voordat het daglicht elk hoekje en gaatje verlicht. Je kunt een wisseling van de wacht zien, waarbij de vissen overdag arriveren, maar de nachtploeg nog op de loer ligt en nog niet weg wil. Er is altijd veel activiteit onder water vroeg in de ochtend, neem een kijkje, ervaar de magie. Na ongeveer een uur duiken begint je maag je eraan te herinneren dat je nog niet ontbeten hebt, en je begint je de geur van knapperig gebakken spek en de smaak van vers fruit voor te stellen. Tijd om terug te gaan, maar vergeet uw veiligheidsstop niet!

Indonesië is een archipel van meer dan 17.000 eilanden. Hoewel er veel duiken vanaf land worden aangeboden, kunnen sommige van de beste duikbestemmingen alleen per liveaboard worden bereikt. Of je nu duikt in Noord-Sulawesi, Raja Ampat, de Maluku’s, of het Komodo Marine Park, één ding is zeker – er zullen meer vissen dan duikers in het water zijn. Een van de hoogtepunten voor mij was het zien van een dugong (zeekoe) toen ik rond de Banda-eilanden dook. Ik was op een reis die begon in Sorong, West Papua, bekend bij duikers als het startpunt voor geweldige duiken in Raja Ampat, eindigend in Ambon. Op een andere reis, duiken in Komodo Marine Park, en we namen een paar uur vrij van het duiken, wandelen op Komodo eiland, de thuisbasis van de Komodo varaan. Genietend van een cocktailuurtje en een BBQ op een onbewoond eiland, kijkend naar de zonsondergang in een prachtige kleurenpracht, was er geen plek waar ik liever zou zijn geweest – een perfect einde van een perfecte dag.

Liveaboard duiken gaat allemaal over avontuur, het verkennen van het onbekende, duiken op plaatsen die niet kunnen worden bereikt door dagjesmensen, nieuwe mensen ontmoeten, of bijpraten met oude vrienden. Duiken, eten, duiken, eten, duiken eten – douchen. Uiteindelijk instorten op je comfortabele bed, in slaap vallen bij het zachte geluid van de golven die tegen de romp kabbelen.

Ben je al klaar – is je duikuitrusting ingepakt?

Sybille Conrad is een ervaren internationale reisagent, en een gespecialiseerde duik reisagent. Ze is een PADI Rescue Diver en TDI Solo Diver, en heeft een Grad. Dip. in Recreatie Management. Ze woont meestal in Cairns, Australië, maar woont en werkt sinds een paar jaar in Indonesië.

Products You May Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *