Indonesië is een van de beste landen ter wereld om te duiken.
Als u vindt dat een reis niet compleet is zonder ten minste één duik, dan staat Indonesië waarschijnlijk hoog op uw lijstje (als u er nog niet bent geweest).
We durven te wedden dat u uw portie prachtige koralen, kleurrijke vissen en misschien zelfs een haai of twee al gezien heeft.
Maar als u ooit merkt dat u naar iets anders verlangt, moet u weten dat Indonesië niet alleen vol zit met alles wat kleurrijk en mooi is.
Er zijn zo veel offbeat duiken hier – van gezonken gevechtsvliegtuigen tot actieve vulkanen en oddball soorten, we hebben 11 meest unieke en ongewone Indonesische duikstekken voor je verzameld om te verkennen!
1. In een boze actieve vulkaan: Banua Wuhu
Op typisch wilde Indonesische wijze is het land de thuisbasis van een van de duikbare actieve vulkanen ter wereld.
Ja, deze vulkaan, Mahengetang genaamd, stoot voortdurend zwavel uit de aarde, hoewel hij sinds meer dan 50 jaar geleden niet meer officieel is uitgebarsten. Mahengetang begint 400 meter onder de zeespiegel en stijgt tot slechts 8 meter onder de oppervlakte.
Bezoekers, die het gebied per boot bereiken, kunnen afdalen over de krater van de vulkaan, die Banua Wuhu heet. Bij kristalhelder zicht kunnen duikers ongerepte riffen met reusachtige sponzen en een overvloed aan zeeleven verkennen. Barracuda’s en makrelen komen massaal naar het gebied voor het warme water dat wordt veroorzaakt door het vrijkomen van aardse gassen.
Soms kunnen duikers zelfs het rommelen van bewegende aarde ver beneden zich horen.
Het is absoluut noodzakelijk voorzichtig te zijn wanneer u tussen de zwavelhoudende bellen zwemt. Ze zijn zeer heet en kunnen uw huid gemakkelijk verbranden.
Vraag uw duikoperator om advies over welk wetsuit het meest geschikt is voor dit soort omgevingen.
2. Duik naar de donkere kern van de aarde: Kupang Zoetwater Grotten
Deze duikstek is voor onverschrokken ontdekkingsreizigers die op zoek zijn naar een spannend avontuur. In West-Timor herbergt de stad Kupang een reeks grotten die nog steeds worden ontdekt. Tot nu toe zijn er twee gedeeltelijk in kaart gebracht: Crystal Cave en Oehani Cave.
De grotten vormen een labyrint van zoetwaterduiken. Ze strekken zich uit over een onbekend aantal kilometers onder West-Timor.
Stalactieten en muren van gefossiliseerde schelpen sieren de grotten. Af en toe worden op de bodem van de site oude skeletten gevonden. Kristalhelder zicht betekent dat duikers alles kunnen zien wat hun licht aanraakt. Zonder licht daalt pure duisternis neer.
Hier in deze grotten kunnen duikers een totale duisternis ervaren die in de meeste andere delen van de levende wereld onbekend is.
Deze duik is echter geen makkie en mag alleen worden gedaan door duikers die getraind zijn in grotduiken. Haloclines en thermoclines geven gevorderde duikers genoeg uitdaging om geïnteresseerd te blijven, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze vaak onbekend terrein aan het verkennen zijn.
Gelukkig zijn er luchtkamers verspreid door de grotten om duikers een beetje rust te geven.
Hebben we je al enthousiast gemaakt?
3. Op een haaisafari: De Magneet, Belongas Bay
Wist je dat Belongas Bay in het zuidwesten van Lombok een van de weinige plaatsen ter wereld is waar je kunt duiken met zowel gekartelde als grote hamerhaaien?
Deze duik vol adrenaline zal zelfs de meest gevorderde duikers “wow” laten mompelen tegen hun duikmaatjes.
Om zo’n grote school hamerhaaien en andere pelagische soorten aan te trekken, zorgen de elementen op deze duiklocatie voor een wilde rit. De stromingen behoren tot de sterkste in het gebied en ook de omstandigheden aan de oppervlakte zijn geen lachertje.
Deze duik is niet geschikt voor beginners.
Na een rotsachtige rit naar een vuurtoren ongeveer 20 minuten uit de kust, begint de duik met een negatieve instap tot 20 meter. Hier hergroeperen de duikers zich. Als niet alle duikers de 20 meter halen, moet de groep opstijgen. Anders daalt de duikgroep nog eens 15 meter tot 35 meter onder de zeespiegel. Vervolgens gaan de duikers rond de rots op zoek naar de belangrijkste attractie, een school hamerhaaien.
U hoeft zich niet al te veel zorgen te maken over het duiken met deze haaien, want agressie door hamerhaaien is zeldzaam. Hun kleine bekjes zijn meer geschikt voor het eten van vis dan van mensen.
In het zeldzame geval dat een duiker wordt aangevallen, is dat meestal omdat de haai wordt geprovoceerd. Over het algemeen hebben duikers niets te vrezen van hamerhaaien en op deze plaats in het bijzonder zijn er sinds mensenheugenis geen aanvallen geregistreerd.
4. Zwem met een zeemonster: Crystal Bay
Van augustus tot oktober is Crystal Bay in Nusa Penida Indonesië’s belangrijkste bestemming om op zoek te gaan naar de Bali Sunfish of Mola Mola, een van de 5 wezens waarvan je niet gelooft dat ze op Bali voorkomen.
In Crystal Bay, kan de gigantische vis worden gezien op ongeveer 30 meter onder de zeespiegel. Wetenschappers geloven dat de Mola Mola in ondiepere wateren tevoorschijn komt om te worden schoongemaakt door andere vissen. Dit is goed nieuws voor duikers, want het zeldzame dier komt zo op recreatiediepten terecht. De vis kan vaak worden gezien terwijl hij langzaam met zijn verticale vinnen zwaait en naar duikers kijkt terwijl hij zich een weg baant door de baai.
Natuurlijk, als je niet het geluk hebt om de Mola Mola te zien, kunnen andere pelagische soorten ook worden gezien in Crystal Bay. Deze omvatten luipaardhaaien, witpunthaaien en adelaarsroggen. De koralen tussen 15 en 20 meter zijn prachtig.
Alle wateravonturiers opgelet: deze duik mag alleen worden gemaakt door ervaren duikers.
Veel duikshops zullen deze duikplek beperken tot duikers die hun ervaring met zware stroming kunnen aantonen. De stromingen in het gebied kunnen zeer sterk zijn en neerwaarts stromend, dus er is geen ruimte voor fouten. Als u ervoor kiest om deze duik te proberen, zorg ervoor dat u heel goed luistert naar de suggesties en instructies van uw duikinstructeur.
5. Ontdek een onderwater tempel: Pemuteran Biorock Project
Weggestopt in een verborgen hoek in Bali, bestaat er een off-the-grid meesterwerk dat zijn deel doet om het milieu te beschermen.
Misschien heeft u wel eens gehoord van de onderwatertempel in Pemuteran, maar wat u misschien niet weet is dat het helemaal geen ruïne is. Het is in feite een Biorock-rif dat opzettelijk vlak voor de kust werd geplaatst om de groei van koraal te bevorderen.
Het project begon in 2007 en vandaag kan je 10 beelden en een vier meter hoge toegangspoort zien die tot 15 meter onder de oppervlakte zijn geplaatst.
In slechts acht jaar tijd heeft het rif een verscheidenheid aan zacht koraal gekweekt en trekt het een breed scala aan zeeleven aan. U kunt schildpadden, kikkervissen en naaktslakken verwachten.
Reist u met een niet-duiker? Pemuteran biedt het perfecte compromis. Het Biorock rif kan ook gemakkelijk worden gesnorkeld!
6. Langs reuzen: Cenderawasih baai
Ben je geobsedeerd door het verzamelen van alle ‘superlatieven’ tijdens je reizen? B.v. het zien van de grootste waterval op Bali of de kleinste primaat ter wereld?
Zo ja, dan hebben we een nieuw dier voor u om te vinden – de walvishaai, die de grootste vis ter wereld is. Een van de beste plaatsen om dit prachtige dier te spotten is in de Indonesische wateren.
Verscholen in de baai van Cenderawasih, West-Papoea, is een van de weinige plaatsen ter wereld waar walvishaaien het hele jaar door regelmatig worden gezien. Als bijen op honing komen deze walvishaaien naar de baai om zich tegoed te doen aan wat zich in en rond de netten van de plaatselijke vissers bevindt.
Dat is dus goed nieuws voor u.
Duikers kunnen de vriendelijke reuzen van dichtbij bekijken. De vissen houden zelfs van interactie met duikers omdat de bubbels die vrijkomen bij de activiteit goed lijken te voelen voor de walvishaaien. Het is als een mini-massage bij hun gratis maaltijd. Nu weten we waarom ze terug blijven komen!
Zelfs als je niet duikt, is de Cenderawasih Baai ook geschikt om te snorkelen. De walvishaaien hebben de neiging zich op te houden in ondiep, kalm water waar de visnetten zich bevinden. Bovendien kunt u door het kristalheldere water de vissen ook dieper in het water beter zien.
Zowel duikers als snorkelaars zullen gefascineerd zijn door het grote aantal van deze vriendelijke dieren hier. In tegenstelling tot elders in de wereld, zijn er genoeg walvishaaien voor elke groep duikers/snorkelaars om hun eigen haaien te observeren.
Cenderawasih Bay is echt een van de beste plekken om met deze prachtige wezens in contact te komen.
7. Door Wrak van een begraven Gevechtsvliegtuig: P47 Thunderbolt, Wai Eiland
Raja Ampat staat onder duikers bekend om enkele van de beste duiklocaties ter wereld. Maar wat velen niet weten is dat Raja Ampat ook rijk is aan WOII geschiedenis. Het was hier dat gevechtsvliegtuigen het uitvochten op volle zee, strijdend om het voordeel van de Pacific.
Natuurlijk zijn sommige van die gevechtsvliegtuigen nooit thuisgekomen.
Rond Wai Island zijn drie gezonken P47 Thunderbolt gevechtsvliegtuigen te vinden. Slechts één ligt op een duikbare diepte. Het omgekeerde vliegtuig ligt al sinds 1944 tussen 26 en 33 meter onder de zeespiegel. Met een lengte van vijftien meter was dit vliegtuig groter dan enig ander gevechtsvliegtuig uit zijn tijd.
Volgens de legende keerden de drie P47 Thunderbolts rond Wai Island huiswaarts toen hun brandstof opraakte. De piloten probeerden zichzelf te redden door bij het eiland te landen. Niemand weet of de piloten de crash hebben overleefd.
Vandaag is het vliegtuig volledig bedekt met rotsen en rif.
Wat er aan zeeleven ontbreekt op deze duikstek (in vergelijking met andere in Raja Ampat), maakt het zeldzame wrak van het oorlogsvliegtuig goed in mysterie en intrige.
8. Duiken met zeeslangen: Slangeneiland, Gunung Api
Terwijl Gunung Api van de Banda-eilanden onschuldig schittert van boven het water, is het verhaal onder de zee een beetje anders.
Het luxueuze warme en heldere water rond de stille vulkaan herbergt zowel een prachtig rif als tropische vissen, maar de andere bewoners zouden je wel eens op het verkeerde been kunnen zetten.
Hier glijden honderden (of duizenden) zeeslangen moeiteloos door de zee.
Dit is zeker geen duik voor wie aan ophidiofobie (angst voor slangen) lijdt. De slangen van Gunung Api zijn niet schuw. Zij zullen voorzichtig het lichaam van een duiker verkennen en zich zelfs in een BCD (trimvest) of twee stoppen.
Onderzeese fotografen zullen verrukt zijn over de kalme houding van de slangen. Ze staan meestal toe dat mensen naar believen naderen en hen eindeloos fotograferen.
In bepaalde perioden van het jaar vertonen de slangen paringsgedrag. Het hele jaar door kan worden gezien hoe de slangen samenwerken bij het zoeken naar voedsel, een gedrag dat elders nog niet is waargenomen. Duikers melden vaak dat ze bij elke duik meer dan 30 zeeslangen zien!
Hoewel deze waterslangen niet-agressieve dieren zijn, is het toch goed om te weten welke schade ze kunnen aanrichten.
De Chinese zeekrait is een van de giftigste slangen ter wereld. Een beet zou betekenen dat je onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wordt gebracht. Maar zulke ongelukken zijn uiterst zeldzaam.
Er is zelfs een plaatselijke legende die zegt dat zeeslangen geen mensen kunnen bijten omdat hun mond te klein is. Maar het blijft de vraag of dit echt waar is, dus het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen, nietwaar?
9. Kijk hoe zeedieren oplichten in neonkleuren: Fluorescerend duiken, Wakatobi
Ooit gehoord van fluorescerende duiken (‘fluo-diving’ in het kort)?
Ja, het is wat je denkt dat het is, gezien de naam – in staat zijn om zeedieren te zien onder fluorescerend licht!
Fluo-duiken is onlangs ontdekt als een nieuwe en unieke manier om in contact te komen met het nachtelijke zeeleven, en Indonesië heeft een van de beste sites om het uit te proberen – bij Wakatobi Dive Resort. Je moet het zien om het te geloven.
Het uitgangspunt van fluoduiken is dat bepaalde zeedieren het vermogen hebben om licht te reflecteren op een manier die niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Het effect is alleen ‘s nachts te zien wanneer bepaalde verlichting wordt gebruikt.
In het Wakatobi Dive Resort krijgen snorkelaars en duikers speciale blauwe lampen en gele filters voor hun maskers. Na het binnendringen in het huisrif zijn de dieren te zien als nooit tevoren.
Een paling kan felgeel zijn en bepaalde koraalpoliepen kunnen paars en oranje worden. Dit komt doordat de objecten het blauwe licht absorberen en het in een heel andere kleur uitstralen. Het proces is vergelijkbaar met hoe een “black-light” foto reageert op een UV-lamp.
Hoewel wetenschappers nog steeds niet zeker weten waarom dieren fluoresceren, erkennen zij wel dat Wakatobi een van de belangrijkste plaatsen is voor dit nieuwe type duiken. De riffen zijn hier gezond en divers.
De kans is groot dat als je in het water springt, je iets ziet fluoresceren dat nog nooit iemand eerder heeft gezien.
10. Zoek een oorlogsschipwrak: SS USAT Liberty bij Tulamben
Het SS USAT Liberty scheepswrak in Tulamben wordt beschouwd als een van de beste en meest toegankelijke wrakduiken ter wereld. Het is ook een van de plaatsen op Bali die u zeker de rillingen zal bezorgen.
Het schip, oorspronkelijk een Amerikaans oorlogsschip, overleefde WO I, om vervolgens in de Tweede Wereldoorlog ten strijde te worden getrokken. In 1942 werd het voor de noordoostkust van Bali door de Japanners getorpedeerd. Het schip spoelde aan op de kust en lag daar meer dan 30 jaar te roesten. In 1963 bracht een vulkaanuitbarsting het schip in het water.
Vandaag ligt de SS USAT Liberty volledig onder water. De bovenkant van het schip reikt tot drie meter onder de oppervlakte terwijl het diepste deel 28 meter onder de zeespiegel ligt. Omdat het zicht meestal goed is, kunnen snorkelaars zelfs een glimp opvangen van een groot deel van de 120 meter lange boot.
Maar duikers hebben hier de overhand. Zij kunnen het schip tijdens meer dan één duik in detail verkennen. Gevorderde duikers hebben zelfs de mogelijkheid om een paar swim-throughs naar het interieur van het schip te maken.
Het schip is niet de enige attractie op deze Bali-bestemming. De boot is getransformeerd door een overvloed aan zachte koralen die onderdak bieden aan een groot deel van het macroleven. Op deze spookachtige duikstek kunnen duikers trevally’s, hagedisvissen en barracuda’s verwachten.
11. Vind de ongrijpbare Psychedelic Frogfish: Twilight Zone
De Twilight Zone is niet wat je noemt een mooie duikstek.
Aan de oppervlakte leveren olietankers vliegtuigbrandstof aan het nabijgelegen vliegveld en vissersboten maken hun vangst klaar. De bodem van de duikstek ligt dan ook bezaaid met afval en viskarkassen.
Maar laat je niet afschrikken. Er is zoveel macroleven te vinden in het zwarte zand hier. De unieke combinatie van gastvrij water en extra voedingsstoffen uit de afgedankte vangst van de vissers creëert een omgeving die perfect is voor zeldzame wezens en vreemde gedragingen, zoals scholen foeragerende meervallen, palingen die op klaarlichte dag zwemmen en een ton levendige naaktslakken.
Hoewel er veel wezens in de Twilight Zone zijn, steelt er één in het bijzonder de show – de psychedelische kikkervis. Je hebt misschien al over hem gelezen in ons verhaal over 5 bizarre zeedieren op Bali.
Deze psychedelische kikkervis gaat nog een stapje verder.
Er is niet veel bekend over deze soort, met zijn wervelende patroon van gele en bruine strepen, en hij is nog maar negen keer gezien, alleen op de duikstek Twilight Zone op Ambon Island.