10 beste plaatsen om te duiken in Indonesië
Indonesië was een duidelijke winnaar in DIVE’s jaarlijkse travel awards – hier is onze selectie van de top duikspots in deze uitgestrekte archipel die bestaat uit meer dan 17.500 eilanden die zich uitstrekken over een gebied van meer dan 5.000 km in lengte
1) Pulau Weh – Sumatra
Dit vulkanische eiland op het noordelijkste punt van de Indonesische archipel op het puntje van het uitgestrekte eiland Sumatra is waar de Indische Oceaan de Stille Oceaan ontmoet. Het heeft een prachtig aanbod van duikstekken die regelmatig worden ontdekt en hoewel het niet zo bekend is en de infrastructuur niet zo ontwikkeld is als sommige gebieden, heeft het een wilde, ongerepte vibe. Een beetje zoals Bunaken 30 jaar geleden. Het beste te bezoeken in het droge seizoen van april tot november.
2) Sangalaki – Oost-Kalimantan
Dit is een van ‘s werelds top plekken om te duiken met manta’s. Zichtbaarheid kan een probleem zijn tijdens het regenseizoen (november tot maart), maar voor de rest van het jaar, kunt u zich onderdompelen in manta waanzin in de ondiepe wateren rond dit geïsoleerde rif voor de oostkust van Borneo. Volle manen zijn het best en je kunt omringd worden door meer dan 20 van deze prachtige vissen die zich aan de oppervlakte voeden en gebruik maken van een aantal schoonmaakstations. Ook de moeite waard zijn de zoetwater kwallenmeren op nabijgelegen eilanden voor een andere unieke meeslepende ervaring.
3) Bunaken Marine Park – Noord-Sulawesi
De eilanden Bunaken en Siladen liggen voor de stad Manado op de noordpunt van Sulawesi. Ze worden omringd door hoge-energiewanden en glooiende koraaltuinen die enkele van de meest opwindende driftduiken door bossen van zacht en hard koraal en massa’s rifvissen bieden. Schildpadden zijn er in overvloed en haaien, adelaarsroggen en andere pelagische roofdieren zwelgen allemaal in deze beschermde zone. U kunt verblijven in de resorts rond Manado en genieten van een 45 minuten pendelen naar de riffen, maar veel beter is het om te verblijven in de kleine maar prachtige duikhotels op Siladen of Bunaken.
4) Lembeh – Noord-Sulawesi
Op twee uur rijden en een korte boottocht van de Noord-Sulawesi-hoofdstad Manado ligt het eiland Lembeh, en de bijbehorende zeestraten tussen eiland en vasteland staan bekend om hun fantastische muck-duiken. Een groot percentage van de critters die je er aantreft, is uniek voor de regio en het is zelfs mogelijk dat je je niet realiseert dat sommige ervan levende wezens zijn totdat de gids ze aanwijst. De meeste duikstekken liggen op slechts een korte boottocht van het resort van je keuze en de zwakke stroming, het ondiepe water en het kleurrijke zeeleven dat afsteekt tegen het zwarte zand maken van Lembeh een paradijs voor macrofotografen. Duiken kan het hele jaar door, maar de piektijd voor critters is waarschijnlijk juli en augustus.
5) Raja Ampat – West Papoea
Raja Ampat – ‘de vier koningen’ is een archipel van meer dan 1.500 kleine eilanden waarvan Misool, Salawati, Batanta en Waigeo de grootste zijn. Volgens sommige mariene biologen is Raja Ampat wellicht de meest biodiverse mariene habitat ter wereld met meer dan 1.500 vissoorten en 550 soorten koraal – ongeveer 75 procent van alle bekende soorten. Van haaien en manta’s, doejongs en lederschildpadden tot het minuscule dwergzeepaardje en vissen in enkele van de grootste scholen die in de oceanen te vinden zijn, Raja Ampat moet bovenaan de lijst staan om te duiken in Indonesië – zo niet de wereld.
6) Ambon Bay – Maluku
Ambon Bay is hard op weg om een van de top bestemmingen voor muck diving te worden met onderwater fotografen die blauwring octopussen, wonderpus, flamboyante sepia’s, rhinopia’s en parende mandarijnvissen aantreffen. Er zijn enkele redelijke riffen en muren aan de oostkant van deze lange beschermde baai en de Hertog van Sparta, een korte boottocht er vandaan, is een wrak van wereldklasse dat nog nauwelijks is onderzocht.
7) Wakatobi – Zuid Sulawesi
Wakatobi is een extreem geïsoleerd duikresort in het hart van de Tukangbesi archipel voor de zuidpunt van Sulawesi. Je vliegt er met een licht vliegtuig naartoe en kunt vanuit de luxe van een speciaal gebouwd duikhotel enkele van de meest ongerepte riffen ter wereld verkennen. Het huisrif is op zich al een duik van wereldklasse en er zijn nog bijna 40 andere adembenemende plaatsen om te verkennen. Dit is een paradijs voor onderwaterfotografen met enkele van de meest levendige en biodiverse riffen op de planeet. Dynamietvissen en andere dubieuze praktijken hebben in de loop der jaren hun tol geëist en de hoeveelheid groot pelagisch leven is misschien niet te vergelijken met andere gebieden, maar het groeiende bewustzijn voor natuurbehoud verbetert dat en de pure kwaliteit en schoonheid van de riffen compenseert dat meer dan.
8) Alor – Lesser Sunda Islands
The island of Alor is towards the remote eastern end of the Indonesian islands. Best dived from a liveaboard for that reason, the location remains mostly unspoilt by human activity and offers a wide diversity of wildlife and diving. Schools of hammerheads are frequently sighted, as are pilot whales and dolphins. Currents on the reef can be strong and so some experience is required, but there are sheltered spots which, due to the volcanic nature of the island and the resulting black sandy sea-bottom makes Alor an excellent place for both muck-diving with macro lenses and wide-angle shots of the bigger stuff. Diving is year round but the best is from September to November when the currents are at their strongest.
9) Komodo National Park – Flores
Komodo National Park, designated a World Heritage Site in 1991 by UNESCO, is most famous for the Komodo Dragon, the world’s largest lizard and endemic resident of the island, but the marine diversity, like most of Indonesia, is also spectacular. The park includes the lesser known Padar and Rinca and 26 smaller islands, and affords divers the opportunity to explore different marine environments. The northern regions of the park, filled with bright coral and cruising reef sharks, are generally warmer and clearer than the south, where cold upwellings drive nutrients towards the surface leading to a decrease in visibility but an increase in mantas!
10) Lembongan – Bali
Nusa Lembongan is one of three islands approximately 30 minutes by speedboat from Sanur harbour in Bali. Most of the diving actually takes place around the larger island of Nusa Penida, famous for sightings of the southern mola at Crystal Bay and the resident population of reef manta at feeding and cleaning stations along the southern coastline. The islands are prone to large swell and big currents, although by and large they are fairly easy to manage – even for novices – through good diving practice and sound dive centre planning. Although the islands can be dived on a day trip from Bali, it’s much better to make the journey to Lembongan to take advantage of the earlier access to the dive sites. Aside from the manta and occasional visits from other large pelagic, there is plenty of macro for the keen-eyed photographer, it’s just not always easy to stay in the same place long enough to photograph them!